Novinky ze SOŠ a SOU Milevsko

Zjistěte, co se u nás děje

Natálie Kozáková: Běžíme pro Zuzku

Zdravím všechny příznivce SAXANA RUNu, jmenuji se Natálie Kozáková a je mi ctí, že vás mohu seznámit se Zuzankou Řehořovou, která bude letos vzácnou součástí našeho jarního ¼ maratonu. Přestože jí zdraví neumožňuje zapojit se mezi sportovce, její úloha bude neméně důležitá – bude po celou dobu závodu s námi, bude nám fandit a podporovat nás, za což zase pomůžeme my jí. Výtěžek z dobrovolného startovného by mohl urychlit získání chytrého invalidního vozíku, jenž by jednoznačně přispěl k Zuzčině snadnějšímu pohybu.

Zuzanka je moje nejlepší kamarádka a také bývalá spolužačka ze základní školy. Již několik let trpí chronickým autoimunitním onemocněním s názvem systémový lupus erythematodes . Abyste měli trochu představu, pokusím se vám problém vysvětlit – Zuzančin imunitní systém se tak trochu zbláznil a napadá vlastní zdravé tkáně. Ještě bych chtěla doplnit, že tato zákeřná nemoc se dá zpomalit, ale nelze ji vyléčit.

Zuzančiny problémy začaly, už když jsme spolu chodily na základní školu. Odstartovalo je bolavé lýtko. Tehdy jsme ji neviděli skoro půl roku, protože celý tento čas strávila v nemocnici. Když ji poté propustili s nepřesnou diagnózou a spoustou prášků, které musela brát, zdálo se být všechno v pořádku. Přešla osmá a devátá třída, následoval klidný nástup do prváku. V té době ještě nikdo nevěděl, jak těžká zkouška je před ní.

V létě minulého roku ke konci srpna jsem Zuzce volala a chtěla jsem ji navštívit. Řekla mi, že je v nemocnici kvůli vysokým horečkám. Za pár dní jsem obdržela zprávu, že ji sužuje zánět míchy a že tento zákeřný nepřítel napadl skoro všechny obratle. Kvůli tomu přestala chodit a k pohybu musela využívat vozík. Během tří měsíců dostala i přesnou diagnózu a tou byl lupus.

Naše hrdinka začala bojovat, rehabilitovat a letos v lednu získala možnost zotavovat se v lázních, kde udělala opravdu velký posun. Bohužel ale nechodí a pravděpodobně asi už nikdy nebude. Pozitivní je, že má velkou podporu své rodiny, přátel i lidí zvenčí, kteří jí moc fandí.

A jaký je důvod Zuzančina zapojení do Saxany? Chtěli bychom Zuzce aspoň malinko ulehčit život, dopomoci jí k větší samostatnosti. Skvělým pomocníkem by mohl být chytrý invalidní vozík, a tak každá vaše finanční výpomoc půjde na nákup této podstatné pomůcky.

Když jsem se Zuzankou připravovala tyto řádky, byla moc šťastná, že může být u toho s námi. Mám všem obrovsky poděkovat za tu možnost a za každý pro ni uběhnutý kilometr. Doufá, že si tento skvělý běh užijete.

Natálka Kozáková