Novinky ze SOŠ a SOU Milevsko

Zjistěte, co se u nás děje

Exkurze do firmy – Rancherské speciality z Jestřebic

Dne 5. 4. 2023 vyrazili žáci 1. a 3. ročníku oboru Kuchařské práce do Středočeského kraje, konkrétně do Jestřebic u Votic, aby si prohlédli místní výrobnu masných specialit. Exkurze se uskutečnila pod křídly JHK Milevsko, která pro nás zajistila už pěknou řádku smysluplných aktivit.

Tato firma vznikla v roce 2017 díky myšlence zakládajících gurmánů, s cílem vrátit poctivost tradičním českým uzeninám.  Za poměrně krátkou dobu stačili uspět již s 5 produkty v soutěži o značku Regionální potravina. Jejich sortiment čítá na 180 druhů výrobků – salámy, párky, špekáčky, uzená masa, jídla ve sklenicích, zabijačkové speciality, konzervy, polokonzervy a spoustu dalších dobrot.  Provozují 4 podnikové prodejny a ve 3 prodejnách nabízejí své produkty.

Prohlídka začala v sekci – bourání masa z vepřových půlek na jednotlivé díly – a pokračovala do oddělení, kde byli žáci přímými účastníky výroby jemné paštiky. Potom nahlíželi pod ruce zkušeným zaměstnankyním, které ručně plnily a uzlovaly tenké párky. Postupně prošli všechny části výrobny, udírnu, varnu teplé kuchyně, balírnu, expedici, sklad a okruh zakončili degustací výrobků.

Žáci byli z prohlídky nadšeni, viděli v reálném prostředí výrobní zařízení a vybavení, o nichž se učí v oborných předmětech. Nakonec si pochutnali na připraveném pohoštění a ještě dostali něco „na cestu“.

Naše díky patří všem, kteří nám věnovali svůj čas, za jejich profesionální přístup a lásku ke své práci.

Doufám, že nakazili svým postojem většinu našich žáků.

Věra Fraňková