Novinky ze SOŠ a SOU Milevsko

Zjistěte, co se u nás děje

Lyžařský výcvik

Žáci naší školy se ve dnech 29.1. až 2.2.2023 zúčastnili každoročního lyžařského výcviku na Špičáku v Železné Rudě.

I přes velmi brzké ranní vstávání a velké „nečekané“ zpoždění Českých drah jsme kolem nedělního poledne dorazili vlakem do hotelu Stela, kde jsme byli ubytováni.
Zanechali jsme zavazadla ve společenské místnosti a vyrazili okamžitě na svah.

Počasí nám přálo, právě napadla čerstvá sněhová pokrývka, která den ode dne přibývala.

První den proběhlo rozdělení do tří výkonnostních skupin, které se však během týdne velmi rychle vyrovnávaly díky skvělému přístupu a dovednostem přítomných lyžařských lektorů z řad učitelů této školy.

Začínající lyžaři, kteří si první den troufli pouze na přípravnou loučku, druhý den odpoledne již s přehledem pokořili i červenou sjezdovku. Každým dnem se žáci zlepšovali, trénovali sjezd na pěkně upravené sjezdovce i v hlubším sněhu. I přes mírnou bolest svalů celého těla si každý užíval téměř 5 hodinové řádění na svahu. Kromě klasických carvingových lyží si zájemci vyzkoušeli i snowboard a krátké lyže „ big blade“.

Středeční večer nám nabídl dokonce oblíbenou večerní lyžovačku. Pro mnohé žáky to byla první překvapivá zkušenost, kterou opravdu ocenili.

V polovině našeho kurzu si ti, kteří chtěli změnit druh pohybu, dopřáli procházku k malebnému Čertovu jezeru. Výstup v  hlubokém čerstvém sněhu to nebyl snadný, a tak jsme se v oblíbeném kiosku „U Sekyrek“ na zpáteční cestě po právu odměnili poctivou horkou čokoládou s kopcem šlehačky.

Poslední den jsme si dali ještě dopolední rozlučku se svahem a vyrazili vlakem příjemně unaveni a plni skvělých zážitků zpět do našich domovů.

Náš „lyžák“ se velmi povedl. Všichni lyžaři se zlepšili v lyžařských dovednostech, navázali nová kamarádství a poznali se v jiných situacích.

Již teď se těšíme na naše další společné školní akce.

Simona Vachtová