Novinky ze SOŠ a SOU Milevsko

Zjistěte, co se u nás děje

Návštěva odborníka z praxe

Ve dnech 29. a 30. listopadu 2022 v rámci projektu IKAP3 aktivity „Zapojení odborníka z praxe do výuky na SŠ“ navštívil dílny OV ve Veselíčku Tomáš Zdeněk, který se zabývá opravami motorových vozidel. Cílem návštěvy bylo přiblížit žákům třetího ročníku oboru Opravář zemědělských strojů a Opravářské práce problematiku oprav motorových vozidel, zejména pak osobních automobilů v praxi.

Hlavním tématem jeho výkladu byla diagnostika motorových vozidel, dále pak zařízení potřebné pro tuto činnost a nejčastěji se vyskytující závady. V úvodu pan Zdeněk žákům vysvětlil, proč se diagnostika provádí, co je jejím cílem a jak se orientovat v naměřených hodnotách. Prvním diagnostikovaným vozidlem byl školní Ford Transit. Přes diagnostickou zásuvku, která je jakousi branou pro vstup do nitra počítačových systémů, připojil počítač a následně díky tomu komunikoval s jednotlivými řídícími jednotkami umístěnými ve vozidle. Podle stupně sofistikovanosti připojeného diagnostického přístroje bylo možno vyčíst z paměti řídící jednotky automobilu statické i sporadické chybové kódy, podmínky, při kterých se chybový kód vyskytl, a další funkce jako konfigurace jednotky.

Diagnostická zásuvka se vyskytuje ve vozidlech od devadesátých let 20. století. Tehdy ještě nebyla forma a tvar zásuvek ani datové protokoly standardizovány a každý výrobce měl vlastní typ zásuvky. Na přelomu tisíciletí došlo ke změně a vozy jsou osazovány jednotnou zásuvkou OBD2 typu CARB16.

Druhým vozidlem, které bylo připojeno na diagnostiku, byla Škoda FABIA – byly na něm nasimulovány závady a pomocí připojené diagnostické techniky byly zjištěny a následně odstraněny.

Výklad Tomáše Zdeňka byl velice zajímavý a na průběžně pokládané dotazy žákům rád odpovídal. Dozvěděli se spoustu nových a zajímavých informací z tohoto oboru, se kterým se budou ve svých budoucích zaměstnáních setkávat.

Václav Calta