Novinky ze SOŠ a SOU Milevsko

Zjistěte, co se u nás děje

Domov pro seniory Šarlota Resort – exkurze tříd SOC1 a SOC2

Dne 24. května 2022 jsme se vypravili na workshop do Domova pro seniory Šarlota Resort v Prosečnici v Posázaví.

Stojí osamoceně v rozlehlém parku na jižní stráni kopce, který Prosečnicí pozvolna padá až k řece Sázavě. Má bohatou minulost, přesto povětšinu času sloužil zdraví. Za první republiky tu byla známá plicní léčebna, před nemnoha lety odloučené pracoviště Thomayerovy nemocnice a dnes je tu výjimečné nestátní sanatorium, které nese jméno bývalé (dřívější) první dámy Charlotty Garrigue – Masarykové. Pro toto jméno má sanatorium až prvorepublikovou noblesu.

Pro zaměstnance je prioritní, aby se každý klient cítil důstojně. Jsou tady například lidé po těžkých úrazech a nemocech, kdy jejich stav není akutní a pominul tak důvod hospitalizace. Jejich rodina je tudíž postavena před volbu následné péče v LDN nebo pobytovém zařízení či domácí péče.

Šarlota je dokonale vybavena. Samozřejmě je bezbariérová s jednoduchým principem pohybu a obsluhy díky čipové kartě. Pracují tu osobní asistenti, zdravotní sestry, fyzioterapeuti, nutriční terapeutka, úklid, zahradníci, údržbáři, řidiči, kuchařky, servírky … Dojíždějí sem externí specialisté, jako například kadeřnice, pedikérka, masérka … V nabídce jsou dlouhodobé i krátkodobé pobyty.

Zařízení garantuje nepřetržitou zdravotní, sociální a rehabilitační péči. Nabízí konzultace nutriční terapeutky. Spolupracuje s praktickým lékařem i s lékaři – specialisty. Poskytuje zájmové, volnočasové a společenské aktivity, které posilují fyzickou i psychickou kondici. Rozsah a obsah poskytnutých služeb připravují zaměstnanci vždy individuálně.

Zaměstnanci pomáhají klientům s načerpáním ztracených sil a návratem do domácího prostředí. Stejně tak osvěženi jsme se vraceli domů my. Workshop se uskutečnil s podporou Jihočeské hospodářské komory.

Miroslava Krejčová