Novinky ze SOŠ a SOU Milevsko

Zjistěte, co se u nás děje

Naši žáci v Makově

V pátek 6.5. 2022 jsme navštívili Záchranou stanici živočichů Makov. Záchranná stanice, jež byla vybudovaná v roce 1993, leží v malebné přírodě u jihočeské vesničky Čížová, v areálu hájenky Makov. Na rozloze 4000 m2 se nachází 35 voliér a jezírko, které je útočištěm pro hendikepované vodní živočichy.

Exkurze byla rozdělena do dvou částí. V první části nás skvělá Jiřina Račanová provedla celou záchrannou stanicí. Od voliéry k voliéře jsme se postupně seznámili se všemi umístěnými živočichy, včetně smutných okolností, za kterých byli do stanice přijati. Jde především o sovy a dravce, kteří utrpěli zranění elektrickým proudem a trvalé postižení jim brání vrátit se do volné přírody. Hendikep je ovšem nijak neomezuje v zahnízdění, a tak jsme mohli na loučce u jezírka pozorovat pár čápů bílých – Johanku a Honzíka, jak sedí na svých šesti vajíčkách. Snůška se vyvedla i páru výra velkého. V areálu hnízdí také hendikepovaní čápi černí. Velmi nás pobavil rozverný sameček vydry říční nebo skotačící veverky.

Ve druhé části exkurze se nám věnoval ornitolog Karel Pecl. Zavedl nás k lapací síti, kde už na nás čekali dva opeřenci. Tím jsme měli tu čest seznámit se osobně se sýkorkou modřinkou a zvonkem zeleným. Pan Pecl nám podal velmi podrobné informace o kroužkování ptáků, o celkové agendě i spolupráci mezi jednotlivými ornitology, a to nejen v rámci České republiky, ale celého světa. Přidal i spoustu dalších informací a zajímavostí z bohatého ptačího světa. Jednou z nich byla ukázka různých druhů kroužků. Největším a nejzajímavějším byl kroužek pro orla mořského. Nejen pro svoji velikost, ale pro jištění speciálním zámkem, jelikož orel by běžný kroužek svým mohutným zobákem otevřel a zahodil.

Celkově pro nás byla exkurze velikým přínosem. Při loučení jsme předali malé dobroty pro obyvatele stanice a někteří věnovali i pár korunek pro podporu jejího snazšího chodu. A velmi, velmi děkujeme našim průvodcům, Jiřince Račanové a Karlu Peclovi za jejich výklad a neúnavné odpovědi na naše dotazy. A děkujeme i všem Makovským za práci, kterou pro naši přírodu dělají.

Martina Smrtová