Novinky ze SOŠ a SOU Milevsko

Zjistěte, co se u nás děje

Od rašeliny přes pivovar do cukrářství

Přesně tak, jak říká název, „putovali“ žáci oboru Stravovací a ubytovací služby spolu se svými učiteli v úterý 29. 3. 2022. Exkurze ve firmě Rašelina Soběslav, kde mají i svůj vlastní pivovar, byla poutavou výchozí stanicí akčního dne, pořádaného JHK Milevsko. Žáci si prošli celým procesem výroby, od skladů jednotlivých surovin a komponentů přes míchací automatizovanou linku až k dávkování a balení již hotových směsí.

Poté se změnilo téma ze zahradničení na pivovarnictví, kde nám pan sládek podrobně popsal a vysvětlil nejen výrobu piva, ale i jeho druhy, typy, způsoby kvašení, čepování, skladování a především chuťové nuance jednotlivých produktů. Návštěvou firemní prodejny a zakoupením suvenýrů skončila soběslavská část dne a poté se přejelo do táborského cukrářství paní Veselé.

Tato výrobna láká své návštěvníky vůní, dá se říci, již od parkoviště Na Parkánech. Majitelka a úžasná cukrářka se věnuje této krásné profesi již 37 let a je to na první pohled poznat. Našim žákům předala své znalosti a dovednosti při výrobě makronek, včetně všech možných variací a obměn hmot, krémů, náplní a zdobení. Všichni žáci se s nadšením zapojili do tvoření a domů si odnášeli krabičku plnou sladkých dobrot.

Věra Fraňková, Zdeňka Vlková, Karel Šácha